Volledige gids: alles over gletsjers in Noorwegen

Ik kan het moeilijk onder woorden brengen maar gletsjers zijn voor mij werkelijk magisch. Het krakende, smeltende ijs, de stilte, de droefheid, het machtige gevoel… Ik word steeds omvergeblazen van de grootsheid en de schoonheid. Jammer genoeg is het ook NU de moment om deze prachtige natuurverschijnselen te bezoeken… Wij grijpen elke kans om van deze schoonheid te genieten, en staan steeds stil bij de invloed van de mens op de natuur. In dit artikel help ik jullie op weg om de gletsjers van Noorwegen te ontdekken!

1. Welke gletsjers heeft Noorwegen?

Wel… Noorwegen heeft meer dan 2500 gletsjers. Ik hou het wijselijk bij de grootste gletsjers 😉. In mijn ogen zijn er 2 belangrijke gletsjers in Zuid/Centraal Noorwegen: Jostedalsbreen en Folgefonna. De kans is groot dat je langs deze gletsjers reist tijdens je rondreis in Noorwegen.

Hieronder vind je een overzichtje van de 2 gletsjers en hun zijarmen.

2. Onze aanraders

Alvorens ik met jullie in de vele mogelijkheden duik, wil ik onze aanraders toch al meegeven. Wij bezochten drie zijarmen: Flatbreen, Buarbreen & Bøyabreen. Al zeg ik het zelf: dit zijn drie uitstekende opties! Flatbreen omwille van de onbekendheid en het verzicht op de gletsjer (je ziet er een heel groot deel van de ijskap als je weg van het wandelpad gaat verkennen). Buarbreen omwille van de views gedurende de hele wandeling & de korte maar uitdagende tocht ernaar toe. Tot slot is Bøyabreen gewoon fijn omdat je kan genieten van een gletsjermeer & zijarm zonder enige moeite te doen (te goed om te missen gewoon…).

3. Jostedalsbreen

Misschien wel dé meest spectaculaire van het lijstje aangezien dit de grootste gletsjer is van het Europese vasteland. Je herkent hem ook meteen op de Noorse kaart: zoek de grootste witte vlek. Deze gletsjer ligt in het nationale park Jostedalsbreen. Logischerwijs maakten ze er een nationaal park van om het gebied te beschermen. Het park telt ook tal van leuke bezienswaardigheden & vormt daarom een must see op mijn lijstje in Noorwegen.

Je kan er heel wat zijarmen van de gletsjer bezoeken, voor sommigen moet je een zware wandeling doen, anderen kan je met de auto bezoeken. Voor elk wat wils! Je hebt enerzijds de zijarmen aan de regio Stryn/Nordfjord en anderzijds aan de regio van de Sognefjord. Ik som er enkele op voor jullie:

Regio Sognefjord

  • Nigardsbreen: deze vertakking staat bekend voor de gletsjerbeklimmingen en de toegankelijkheid. Je komt namelijk tot aan de voet van de gletsjer via een boottocht en een 20-minuten wandeling. De meeste mensen gaan met een gids op het ijs: dit zou toegankelijk zijn voor jong en oud (minimumleeftijd = 8 jaar).
  • Bøyabreen: een gletsjer van dichtbij bewonderen zonder enige inspanning? Dat kan! Aan de Bøyabreen zijarm kan je gewoon parkeren en bewonderen. Je kan er zelf op café/restaurant gaan in de Brevasshytta. Wij bezochten deze gletsjer bij zonsondergang en waren er helemaal alleen. Tip: je mag hier kamperen op de parking. We love big hikes, maar we geven toe dat dit toch ook leuk was 😉. Doordat we er kampeerden hadden we het plekje voor onszelf.
  • Flatbreen: een onverwachte parel als je het ons vraagt… Deze zijarm kan je al zien pronken van in de vallei, en je kan deze enkel te voet bereiken. Om deze gletsjer te bezoeken rijd je naar de vallei Suphelledalen: hier vind je een aangegeven (betalende) parking. Vanaf de parking wandel je meteen steil omhoog naar de flatbrehytta, een berghut gelegen op nog geen 300 meter van de gletsjervoet. Vanaf de berghut ga je ‘offroad’ om de gletsjer van dichtbij te kunnen bewonderen. Wij vonden dit echt een hidden gem aangezien we helemaal alleen waren, in het midden van de dag. Gewoon wij, de gletsjer, de stilte en de droefheid van het smeltende ijs. De wandeling is niet moeilijk maar wel stevig aangezien je 1000 hoogtemeters moet stijgen op een korte afstand, maar dat was het helemaal waard!

Regio Stryn/Nordfjord

  • Briksdalsbreen: is dé populairste zijarm (de reden dat wij hem deze keer oversloegen). Maar de populariteit heeft ook een reden: de omgeving is er prachtig én hij is makkelijk bereikbaar. Vanaf de parking kan iedereen er via een simpele wandeling geraken. Mensen die niet goed te been zijn kunnen zelf met een soort van ‘buggy’ tot de gletsjer geraken. Onderweg passeer je ook de Kleivafoss, een krachtige waterval. Wie deze zijarm wilt bezoeken vertrekt best zo vroeg mogelijk om alle toeristen te vermijden. Wij bezochten hem dus niet, maar kunnen wel bevestigen dat de omgeving werkelijk prachtig is. De gletsjerarm ligt aan het einde van de Oldedalen vallei, waar wij vertoefden aan het prachtige Oldenvatnet (aanrader!). Er zijn trouwens ook alternatieve routes voor gevorderde wandelaars, met minder toeristen 😉 (vb: Storavatnetpad).
  • Kjenndalsbreen: deze is in tegenstelling tot de Briksdalsbreen veel minder bekend! Ook hier gingen wij niet naartoe, maar vertoefden we wel in de prachtige regio aan Lovatnet. Je kan kiezen uit twee routes: een makkelijke en een moeilijke. Voor de makkelijke route rijd je vanaf het restaurantje (Kjenndalstova) verder naar weg 14 – Kjenndalsbreen. Een tolweg later vind je een kleine parking, vanaf hier sta je op 15 minuten aan de voet van de gletsjer! Wie de gletsjer langs boven wilt bewonderen kan de uitdagende wandelen naar mount Skåla doen (uitdagend = 1800 hoogtemeters). Onderweg naar Lovatnet kom je de betalende parking tegen waaruit de wandeling start (alles staat goed aangegeven). Wie deze uitdaging aangaat wordt beloond met een waanzinnig zicht op Nordfjord en de Jostedalsbreen. Tip: je kan er ook slapen in een berghut.

4. Folgefonna

De Folgefonna gletsjer is gelegen in het (surprise) Folgefonna nationaal park. Dit is het meest zuidelijke nationale park van Noorwegen. De gletsjer vind je op het Folgefonn-schiereiland, tussen de Hardangerfjord en de Sørfjord. De gletsjer staat meer gekend voor avontuur op en rond het ijs: denk aan ijswandelingen, glacier kayaking, skiën, enz!

  • Bondhusdalen vallei: een makkelijke wandeling in deze vallei brengt je naar een magisch mooi gletsjermeer (Bondhusvatnet). Wij deden deze wandeling op een rustdag en genoten van de prachtige omgeving. Wij stapten tot aan het meer, maar je kan er ook voor kiezen om rond het meer te stappen. Wie er helemaal voor wilt gaan kan van hieruit tot aan de DNT Fonnabu stappen (dit is één van de vele zelf bedienende hutten in de Noorse bergen – ziet er echt de moeite uit!).
  • Buarbreen: wij sloten onze reis af met een bezoekje aan deze zijarm en het was dé perfecte afsluiter… De wandeling heeft van begin tot einde een prachtig zicht op de gletsjer en de omliggende vallei. Het is kort maar toch ook pittig & het is vooral een heel leuk en uitdagend pad. Er zitten enkele steile stukken in waar je met behulp van touwen omhoog kan klauteren. Voor sommigen misschien een afknapper, maar voor ons was dit puur plezier!

Voor begeleide avonturen kan je terecht bij het Folgefonni Glacier Team.

Welke gletsjer je ook bezoekt, de prachtige natuur zal niet teleurstellen. Ik nodig jullie uit om de grootsheid en machtigheid te voelen en te ervaren. Let me know hoe het was 😉 Veel ontdekplezier!

XXX,

Soetcase

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *