Herfsttripje langs de Duitse en Oostenrijkse grens

Tijdens de herfstvakantie van 2021 besloten we om te reizen langs de grens van Duitsland en Oostenrijk. Al was dat niet het oorspronkelijke plan. Typisch ons, niet?😉 Wij wouden namelijk de Duitse regio Beieren bezoeken, maar wij bleven hangen rond de Zugspitze – ook bekend als The Top of Germany. Deze berg kan je zowel langs Duitsland (Beieren) als langs Oostenrijk (Tiroler Zugspitz Arena) bewonderen. Echt ver in Beieren zijn we dus niet geraakt, maar dat vonden we absoluut niet erg. Zonder voorbereiding bevonden we ons opeens in de bergen van Oostenrijk en de rest… is geschiedenis! In deze blogpost neem ik jullie mee naar onze favoriete stops. Veel leesplezier!

1. Allgäuer Alpen

Wanneer je naar Beieren reist, zijn de Allgäuer Alpen de eerste bergen die je tegenkomt… Komende uit het ‘platte’ België geeft dit mij altijd een magisch gevoel! Wij namen het skidorp Oberstdorf als uitvalsbasis. We werden verliefd op de vele alpenweides met zicht op de bergen. Wij hadden nog maar 4 uur daglicht toen we aankwamen en besloten om het op wat kuieren te houden, en dat bleek de perfecte eerste dag van onze roadtrip!

In de Allgäuer Alpen kan je gemakkelijk enkele dagen blijven want… it’s a hikers paradise! Wil jij graag meer van de regio verkennen? We geven jullie graag nog enkele tips:

 • Doe één van deze fantastische wandelingen: Rappensee, Nebelhorn of Schrecksee.
 • Bezoek één van de vele kloven: de Breitachklamm is een absolute parel! Het bezoeken van kloven is ook ideaal bij regenweer: hoe meer water, hoe krachtiger de stroom.
 • Bezoek een stad: Füssen is een charmant stadje met gezellige cafétjes/restaurantjes en kleurrijke huizen.
 • Rustdagje? Dat kan perfect! Picknicken in de weides of chillen aan één van de mooie meren.

2. Schloss Neuschwanstein

Technisch gezien hoort Neuschwanstein bij het vorige puntje aangezien het zich ook in de Allgäuer Alpen bevindt. Maar… ik vind dat dit sprookjesachtig kasteel een eigen puntje verdient. Sprookjesachtig? Absoluut! Disney baseerde het kasteel van Doornroosje op Schloss Neuschwanstein. Om het kasteel en zijn omgeving te bezoeken vertrek je vanop de betalende parking (€10,50). Van hieruit kies je jouw eigen wandelroute. Als het van mij afhangt, dan moet je de route door de Pöllat kloof nemen naar de Marienbrücke. Via deze route krijg je een prachtig zicht op de naastliggende kloof en waterval. En vanop de Marienbrug krijg je hét mooiste zicht op het kasteel. Wij hadden pech aangezien deze route afgesloten was wegens onderhoud, dus please… neem deze route in onze plaats! Gesloten of niet, een bezoekje aan dit kasteel mag je niet missen. Het was magisch!

3. Plansee

Ironische naam, aangezien we vanaf hier helemaal van ons plan afweken… We reden na ons bezoek aan het kasteel naar het prachtige meer juist over de Oostenrijkse grens: de Plansee! Toen we aankwamen geloofden we onze ogen niet… hoe kon zo een prachtig meer zo weinig bezoekers hebben. Of wij hadden echt geluk, of de Plansee is in het laagseizoen echt een verborgen parel. In de zomer is dit een waterparadijs voor zwemmers, surfers, suppers, duikers, enz. In de herfst/winter kan je er prachtig wandelen en genieten van het uitzicht. Wij vertoefden met onze bus aan het meer (overnachten is wel verboden) en maakten een wandeling naar een verborgen viewpoint. Een route van 6 kilometer, 400 hoogtemeters en 1 modderig padje brengt je naar het mooiste zicht op het meer… Je kan dit plekje niet vinden door bordjes te volgen maar via onderstaande beschrijving moet je er zeker geraken:

 • Parkeer je in de buurt van ‘Campingplatz Seespitze’
 • Steek via de kleine brug de rivier over
 • Wandel ongeveer 15 minuten op het pad (jaja, zet je timer maar op😉)
 • Stop aan de grote rivierbedding op je rechterkant (niet de kleintjes, het is echt een hele grote). Dit zijn de coördinaten: 47°28’01.6″N 10°47’33.7″E van dit punt.
 • Meteen na deze rivierbedding is er een padje naar rechts: dit moet je volgen tot je helemaal boven bent. Warning: dit gaat goed omhoog en is bij slecht weer zéér glibberig.
 • Enjoy the magical view!

4. Biberwier

Op nog geen halfuur van de Plansee vind je het dorpje Biberwier. Dit is meteen ook de reden waarom we zo hard van deze vakantie hielden, alles was zo dichtbij! Je kan er met weinig kilometers oneindig veel ontdekken. Biberwier is een populaire vakantiebestemming in zowel de winter als de zomer. Wij werden helemaal verliefd op dit kleine en charmante dorpje. Het zicht op de bergen is werkelijk adembenemend. Geloof mij, als je houdt van de bergen, dan stelt dit dorpje niet teleur. Ook is het dorp een toplocatie voor verschillende activiteiten. Wij verbleven op een fijne camperplaats (Alpencamp Marienberg – Marienbergweg 8) en konden van hieruit de omgeving verkennen. Deze camperplaats is trouwens een echte aanrader: super vriendelijke uitbater, proper sanitair en een mooi prijsje (€18). Dit zijn onze aanraders voor de regio:

 • De meren Mittersee, Blindsee en Weißensee. Deze zijn apart zeker de moeite waard, maar je kan ze ook combineren op 1 wandeling genaamd ‘drei seen wanderung’. De wandeling start van op de Weißensee parking. Vanaf hier maak je een lus van 8,3 km met 400 hoogtemeters (ongeveer 3,5 uur) langs de drie meren.
 • Kuier langs het beverpad naar de Rochuskapel. Wij wandelden enkele keren van aan de camperplaats richting de Panoramaweg en passeerden onderweg een alpacaboerderij en de oh zo mooie Rochuskapel. Het leek wel alsof de tijd hier stil stond en wij de enige toeristen waren, samen met wat andere locals. We loved this!
 • Wandel naar de Coburger Hut (Drachensee en Seebensee). Ook bereikbaar via Ehrwald – zie puntje 5 (de route die wij namen).
 • Kortom… volg één van de vele wandelpaden en verdwaal tussen de grootse bergen. Genieten is de boodschap.

5. Ehrwald

We reden door naar het volgende dorpje met dezelfde magische zichten op de bergen: Ehrwald. Wij namen de Ehrwalder Almbahn en deden een wondermooie wandeling richting de Seebensee & de Drachensee. Eens boven bevonden we ons in een winter wonderland! We wandelden door de bossen naar het eerste mooie meer, de Seebensee. Op deze wandeling heb je trouwens de hele tijd zicht op de enige echte Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland en daarom dus ook iconisch! Na de Seebensee kan je nog verder wandeling richting de Drachensee (of de Coburger hut). Wij spaarden de Drachensee voor een volgende keer, want wij komen met plezier nog eens terug! De tocht is vrij gemakkelijk. Je wandelt 10,4 kilometer (ongeveer 4 uur) op een heel toegankelijk wandelpad. De route is geen lus, je keert dus terug via dezelfde weg. Wie vanaf de Seebensee naar de Coburger hut wilt, rekent er nog eens 40 min bij (enkel). Deze wandelroute is een absolute must als je het mij vraagt!

6. Eibsee

Na Ehrwald gingen we terug de grens over naar Duitsland, op zoek naar de bekende Eibsee. Je vindt dit meer aan de voet van de Zugspitze en heel dicht bij het bekende skidorp Garmisch-Partenkirchen. Voor ons vertrek dacht ik dat dit meer dé highlight zou zijn van onze reis. Wel… ik was mis. Daarmee wil ik niet zeggen dat het meer niet de moeite is, want dat is het wel. Maar het is gewoon enorm toeristisch en dat had ik niet verwacht. Bij het aankomen zie je de gigantische parking en dan weet je meteen hoe laat het is. Wij parkeerden trouwens gratis op een kwartier stappen van het meer (47°27’36.4″N 10°59’59.7″E). Maar… de bijzondere kleur, de eilandjes in het meer en de bergen rondom zijn wel de moeite. Ik raad je vooral aan om het meer heel vroeg of laat te bezoeken, zodanig dat je toch wat meer rust kan vinden. Wij deden de wandeling rond het meer, deze is heel gemakkelijk en dus perfect ontspannend!

7. Zugspitze

Save the best for last zeggen ze… de Zugspitze! Als bergliefhebbers is dit toch wel een favoriet van ons. Dé berg waar we al enkele dagen rondslingerde en waar onze mond van openviel. De Zugspitze is met zijn 2962 meter de hoogste berg van Duitsland en daarom ook een topfavoriet voor allen die graag bergen beklimmen. Het plan was om de lift naar boven te nemen, maar je raadt het al… wij houden ons nooit aan het plan.😂 Enerzijds is de lift belachelijk duur, wie wil er nu €50 geven voor een kabellift… Anderzijds vroegen we onszelf af waarom we hem eigenlijk niet zouden opklimmen. Dus voila, die keuze was snel gemaakt. In 2022 willen we graag de Zugspitze beklimmen. To be continued 😉

Veel reisplezier!

Knuffels en pootjes,

Jitse, Soetkin en Finn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *