Wintersport on a budget

Ik heb het gevoel dat er tegenwoordig een soort van ‘elite-etiketje’ geplakt wordt op skireizen. Wintersport lijkt lang niet meer voor iedereen toegankelijk, de prijzen gingen de laatste jaren stevig de lucht in. ‘’Waar is den tijd dat mijn ouders het hele gezin kon meenemen voor een spotprijsje’’ denkt de gierige reiziger in mij. Dit jaar zochten we het uit. Is wintersport écht iets geworden voor ‘elite’ of is het nog mogelijk ‘on a budget’? Spoiler… I think we did a pretty good job. 😉 Ik deel 6 tips en onze kostenraming hieronder… Veel leesplezier!

Gierige reiziger? Eerst een woordje uitleg.

Waarom reizen wij nu eigenlijk on a budget? Goeie vraag! Wij hebben een normaal loon (onderwijs), betalen een huisje af én hebben een passie (lees: verslaving) voor reizen. Dankzij onze jobs hebben we de vrijheid om er elke schoolvakantie op uit te trekken = dat staat gelijk aan een 10 à 14 weken reizen. LOVE IT, not complaining. Maar wie zoveel wilt reizen, moet er natuurlijk ook een budget voor uittrekken. Wij hebben een aparte reisspaarrekening en reizen graag on a budget. Niet enkel omdat onze portemonnee daar ietsje gelukkiger van wordt, maar ook omdat de manier van reizen ons meer aanspreekt. Wij zijn gemaakt voor ‘the simple life’, het kamperen, de beperkte middelen. Je doet ons absoluut geen plezier met een all-in hotel! Ik word er gelukkiger van. En OK… mijn hart maakte ook wel een sprongetje om te ervaren dat we met minder geld toch een fantastische skireis beleefden.

Achtergrondinfo: hoeveel kost een skireis gemiddeld (2022)

Dat gezegd zijnde, laat ons over gaan naar de essentie van dit blogbericht: goedkoop op wintersport gaan!  Ik ging even snuisteren op het internet om te weten te komen hoeveel zo’n een skivakantie nu gemiddeld kost. Een eenduidig antwoord vind ik niet, maar ik lees gemiddelden tussen de 800 en 1500 euro per persoon (alles inbegrepen: vervoerskosten, overnachting, skipas, verhuur skigerief en eten).

Wij deden het dit jaar voor… *tromgeroffel* … €475 per persoon voor ALLES (lees: alle pintjes en appelflappen op de piste zitten in deze prijs). Hoe we dat deden? Alleszins niet door buiten het seizoen te gaan, want dat is het ‘nadeel’ van het onderwijs. Zo deden we het wel:

1. Skigebied

Andere landen, andere prijzen. Zwitserland en Oostenrijk zijn één van de duurdere gebieden. Polen, Tjeschië en Duitsland zijn de meest voordelige. Spanje, Frankrijk en Italië bengelen er ergens tussenin. Dit klopt in grote lijnen… maar we merken zelf dat vooral de grootte en de ligging van het skigebied een grote impact hebben op de prijs van de skipas. De kleinere gebieden zijn vaak lager gelegen. Deze hebben minder kilometers aan piste en hebben ook minder sneeuwzekerheid. Maar eigenlijk zijn ze gewoon prima!

Onze tip: wissel de grote en de kleine gebieden af. Wij spendeerden 2 dagen in Nesselwang en 2 dagen in de Tiroler Zugspitz Arena. De kleine gebieden kunnen dienen als sfeeropsnuiver en pistegewenning. De ideale opwarmer om daarna door te trekken naar een groter gebied. De grotere, hogere gebieden wil je natuurlijk ook niet helemaal afschrijven. Het zicht op de bergen, de pistes en de sneeuwkwaliteit is er goud waard!

2. Skipas

Vaak nemen de skipassen de grootste hap uit het reisbudget. Én toch is dat eigenlijk zijn prijs waard… Een gondellift in de zomer nemen kost je vaak evenveel voor maar 1 ritje. Alsook bij een dagje indoor skiën ben je vaak evenveel geld kwijt. Los daarvan is het wel de moeite om slimme keuzes te maken wanneer het gaat om welke skipas je nu precies moet nemen: hoeveel sta je effectief op de piste? Vaak koop je gewoon een skipas voor het aantal dagen dat je er bent. Maar de tijd die je daarvan effectief op de piste spendeert is vaak veel minder. Denk maar aan sneeuwstormen waarbij de liften toe zijn, rustdagjes, katerdagjes, noem maar op… In deze gevallen is het voordeliger om per dag een skipas te kopen. Maar er zijn ook andere opties: halve dagen, 4 dagen skiën 2 dagen wandelen of andere zaken doen,… Het is echt wel de moeite om hier eens bij stil te staan.

Wij kozen er deze keer bewust voor om 4 dagen te spenderen op de piste en 2 dagen iets anders te doen. We vonden dit eigenlijk ideaal! De dagen wat we dan effectief een skipas kochten, haalden we er alles uit. ZA-LIG om een hele dag op de piste te zijn, maar ook vermoeiend. Dus die 2 andere dagen kwamen ook van pas om even wat uit te rusten en iets anders te doen. We verkenden de omgeving te voet en bezochten de Plansee, een prachtige kloof en een waterval. Dat vind ik eigenlijk een topcombo. Skigebieden liggen op de meest prachtige locaties, het zou bijna jammer zijn om de omgeving alleen op de piste te verkennen. Ga eens wandelen, sleeën, langlaufen, meren/kloven/watervallen bezoeken.

PS: op skipassen krijg je nooit korting, ook niet als je een aanbieding boekt met de skipas inbegrepen. Dat wilt niet zeggen dat pakketjes bij reisagentschappen niet voordelig zijn, want vaak zit er wel ergens korting op.

3. Skimateriaal

Dit vind ik oprecht een geniale tip. Ongelofelijk dat we hier ook nog niet eerder aan gedacht hebben. Huur je skimateriaal in een goedkoop gebied (kijk naar de prijs van de skipas) en neem het mee naar de dure gebieden. Ik huurde mijn snowboard in Nesselwang (€80 voor 6 dagen). Had ik hetzelfde gedaan in de Tiroler Zugspitz Arena was ik minstens €150 kwijt. Ik betaalde dus ietsje meer als de helft daarvan, haha. 😊

Andere tips:

 • Reserveer je materiaal op voorhand. Vaak krijg je kortingen als je het materiaal op voorhand online reserveert
 • Leen materiaal van vrienden/familie/kennissen
 • Fervent skiër/snowboarder? Investeren in eigen materiaal kan je goed uitkomen als je het voldoende gebruikt. Lijkt ook fantastisch om niet meer te moeten aanschuiven in de skiverhuur winkels…
 • Dit geldt trouwens ook voor kledij: er is geen fashion police aanwezig op de piste. Ga je niet vaak op skivakantie? Leen dan kledij. Ga je wel vaak op skivakantie? Koop dan eenmalig kwalitatieve kledij en geniet er nog jaren van! (het helpt ook om naar uitverkopen te gaan of je skimateriaal in de zomer te kopen. Dus niet net voor je gaat vertrekken #weveallbeenthere).

4. Accommodatie

Wie een campervan heeft kan heel wat besparen aan accommodatie. Wij kampeerden langs de piste en betaalden hier bitter weinig voor. Het is een zaligheid om de deur van je campervan open te slaan en meteen de lift te nemen. Wij betaalden tussen de €15 en de €25 per nacht.

Nu ja, wie geen campervan heeft kan uiteraard ook wel wat besparen. Qua accommodatie kan je zo zot doen als je zelf wilt vind ik… Er zijn belachelijk dure opties maar wie op tijd boekt en geen ‘grand luxe’ wilt kan gerust iets degelijks vinden.

5. Vervoer

Carpoolen werkt fantastisch om de kosten van de benzine te delen. Je tank volledig vullen in Luxemburg is trouwens ook handig! Verder is ook de bestemming van belang: hoe verder rijden, hoe meer naft je verrijd. Je moet ook rekening houden met vignetten en tolwegen. In Duitsland heb je bijvoorbeeld geen vignet nodig en betaal je geen tol.

Soms is het ook handig om eens naar bus- of treinreizen te kijken. Goed voor het milieu en voor de portemonnee!

6. Eten & drinken

Het is mega gezellig om te eten & drinken op de piste, maar ook mega duur. Probeer de etentjes te beperken en neem je eigen picknick mee. Zelf vinden we het ook gewoon super gezellig om onze picknick mee te nemen. Maar zo nu en dan is het wel fijn om eens de buitenlandse keuken te proeven!  Probeer een goede balans te vinden. Wij kiezen vaak voor een drankje op de piste en namen zelf ons eten mee.

Neem zoveel mogelijk boodschappen van thuis mee. Supermarkten in wintersportdorpjes zijn behoorlijk duur. Wie dus nog plaats heeft in de auto, kan gerust al wat eten van thuis meenemen.

Alsook alcohol is duur op en naast de piste. Ook dit kan je meenemen van thuis. Of… wie een tussenstop maakt in Luxemburg kan er daar nog wat inslaan aan een beter prijsje.

7. Onze kostenraming:

Voor de nieuwsgierigen… dit is wat wij als koppel spendeerden aan onze skireis anno 2022:

 • Benzine: €265
 • Vignetten en tolwegen: €9,5 (vignet Oostenrijk)
 • Skipas Nesselwang 2 dagen: €130
 • Skipas Tiroler Zugspitz Arena 2 dagen: €208
 • Skimateriaal: €80 voor 1 snowboard (Jitse heeft zijn eigen materiaal)
 • Campings: €106
 • Parkings: €10
 • Ingang kloof: €12
 • Eten/drinken op de piste: €100
 • Eten/drinken supermarkten: €32

Totaal = €475 per persoon

Veel plezier op jouw goedkope wintersportvakantie!

xxx,

Soetcase

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *