Volledige gids: alles over Besseggen

De Besseggen wandeling is tot op heden mijn favoriete wandeling in Noorwegen. Je wandelt er in de grootse en robuuste natuur van het nationale park ‘Jotunheimen’: gekend uit de Noorse mythologie als één van de landen der reuzen. De regio heeft dan ook heel veel te bieden… Tijdens de wandeling wordt je verwend met vergezichten, lange uitgestrekte meren, gletsjers, bergtoppen, groene valleien, noem maar op! De wandeling op zich is dus prachtig, maar heeft ook een specifiek doel: de Besseggen richel (bergkam) beklimmen. Dit zorgt voor de nodige portie adrenaline, maar vooral voor heel veel voldoening en mooie uitzichten. De Besseggen wandeling is niet één van de makkelijkste en vergt een goede voorbereiding. In deze blogpost help ik jullie op weg!

1. In een notendop

  • 14 kilometer
  • 1100 hoogtemeters
  • 6 à 8 uur wandelen
  • Point to point trail (deze route start en eindigt op een ander punt, je moet een boot nemen alvorens je de wandeling kan starten)
  • Niveau: makkelijk – medium – uitdagend – expert vanwege de steile beklimming

2. Ligging

Besseggen (1.743 m) is een bergkam gelegen in de Noorse provincie Innlandet. Zoals hierboven beschreven maakt het deel uit van het ‘Jotunheimen’ nationale park. Je vindt de bergkam in het Oosten van het park, langs weg 51 (= scenic route Valdresflye). Wat het extra speciaal maakt is dat de bergkam tussen de twee meren, Gjende en Bessvatnet, ligt.

3. Bereikbaarheid & parking

Met de auto: je kan het startpunt van de wandeling (Gjendesheim) makkelijk bereiken door de weg 51 te volgen. Vanuit Oslo is het zo een 4,5 uur rijden.

Met de bus of trein: vanuit Oslo kan je een bus/trein nemen richting Otta. In Otta moet je dan een lokale bus nemen richting Gjendesheim.

Gratis korte-termijn parking aan het Gjendemeer (2 uur): handig om het meer te bezoeken of om informatie te vragen over de wandeling. Wij gingen de dag voor de hike nog even de weersomstandigheden controleren in de Kiosk aan het meer. De Noren kunnen het beste inschatten of het al dan niet veilig wandelweer is.

Betalende lange-termijn parking aan Reinsvangen: deze parking vind je meteen als je aan weg 51 afslaat. De prijs varieert per voertuig en je betaalt aan de betaalautomaat (auto = €15 / bus of mobilhome = €25 voor 1 dag). Deze parking is 1,7 km gelegen van het meer/de boot maar er rijden gratis pendelbussen tussen deze twee punten. 

4. Wandelroute

Je wandelt een 14-tal kilometer en stijgt ongeveer 1100 hoogtemeters met maar één doel: over de befaamde Besseggen richel wandelen (of zal ik zeggen klauteren…). Alvorens je gaat wandelen moet je jouw looprichting bepalen. Er zijn twee vertrekpunten: Gjendesheim en Memurubu. Wie vertrekt vanuit Gjendesheim moet de bergkam afdalen en op het einde van de hike de boot terug nemen in Memurubu. Ik raad aan om het omgekeerde te doen: eerst de boot te nemen naar Memurubu, de bergkam te beklimmen en te eindigen aan Gjendesheim (aangezien deze route beschreven wordt als de veiligste & makkelijkste).

Na een prachtig boottochtje kon onze wandeling echt beginnen. Het weer was niet ideaal, we stapten van de boot en kregen meteen te maken met regen. De Noren stelden ons gerust en zeiden dat het weer wel zou veranderen. Regenjassen aan & vertrekken maar! Je passeert al vrij snel een hut in Memurubu, vanaf hier begint een eerste klim (van 1000m naar 1500m). Een zweterig, nat maar prachtig uur later kwamen wij een belangrijk bordje tegen: ‘deed je 2 uur over dit stuk, keer dan terug’. Opgelucht dat wij er maar 1 uur over deden zetten we onze tocht verder… mét een zonnetje en een regenboog in de verte.

Na dit eerste steile stuk wisselen stijgen en dalen elkaar af. Vanaf hier kom je al wat kleine meren en watervallen tegen. Dit is het stuk waar ik om elke bocht wou stoppen om foto’s te nemen, het landschap was echt magisch mooi! Na een tweetal uur krijg je ook al een goed zicht op het Bessvatnet-meer en bergkam: het hoogtepunt van de wandeling! Vanaf hier is het doel duidelijk in zicht, je wandelt naar de richel. Alvorens je aan de richel komt is er nog een stevige en vrij technische afdaling. Het stuk voor de richel genaamd ‘Bandet’ is best cool aangezien je langs de linkerkant het diep-blauwe Bessvatnet-meer hebt en aan de rechterkant het turquoise Gjende-meer. Wij aten hier onze lunch om nog wat krachten op te doen voor de beklimming van de richel.

En dan begon het echte werk! Hoe dichter je bij de richel komt, hoe minder angstaanjagend hij wordt (gelukkig). Van ver lijkt het echte een smalle strook, maar uiteindelijk is die wel wat breder dan gedacht. In het begin is het klimmen ook zeker niet moeilijk. Maar uiteraard: hoe hoger je gaat, hoe smaller de richel wordt. Er zijn bepaalde stukken die echt steil zijn en waar ik moest klauteren met handen, voeten én zelfs knieën (lang leve mijn korte beentjes). Hoe dichter bij de top, hoe dieper de afgrond en hoe meer adrenaline ik voelde (I LOVED IT)! Wij waren bijna boven als het weer terug omsloeg. De rotsen werden glad en het werd ons heel duidelijk waarom je deze wandeling niet in de regen moet doen. Maar we waren eigenlijk al bijna bij het hoogste punt ‘Veslfjellet’ op 1.763 meter, dus alles was OK.

Vanaf hier zal je enkel nog dalen, al is dit stuk zeker niet te onderschatten. Ook hier is het pad vrij technisch, je moet goed kijken waar je je voeten plaatst. Op bepaalde stukken zijn er touwen voorzien om je aan vast te houden. Het laatste stuk was ook echt nog langer dan gedacht, de beentjes waren moe, maar we waren zo gelukkig! Reken zeker nog op 1,5 à 2 uur dalen.

5. Overnachten in de buurt

Er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden:

Gratis accommodaties (lang leve het ‘allemannsrette’): langs de scenic route Valdresflye zijn er heel wat kampeermogelijkheden voor tenten/campers en mobilhomes. Wij vonden een heel leuk plekje (61°25’57.6″N 8°48’06.1″E)

Betalende accommodaties: er is een camping in de buurt die kampeerplaatsen en hutten aanbiedt (Maurvangen camping). Verder vind je in Jotunheimen tal van accommodaties (hotels, appartementen, hutten, enz) zoals  Gjendesheim, Memurubu en Bessheim Fjellstue og Hytter.

Tip! Aan het Gjendemeer kan je slapen met een campervan/mobilhome wanneer je betaalde voor de Reinsvangen parking. Dit plekje is gelegen achter de kiosk en wordt afgesloten door een slagboom. Om toegang te krijgen moet je gewoon toestemming vragen aan de verkoopsters van de kiosk, zij openen de slagboom bij het tonen van het betalingsbewijs. 😊

6. Voorbereiding

De Noren hameren hier heel hard op… wees voorbereid wanneer je gaat wandelen in de bergen! Je zou er bijna schrik van krijgen, maar ze hebben ergens wel een punt. Wandelen in de bergen vraagt een goede voorbereiding. Ga na of je alles van deze checklist kan afvinken… Heb jij?

  • Een degelijke conditie
  • Goed weer! Ga niet wandelen in de bergen bij slecht weer… Zoals ik hierboven al vermeld kan je de dag voordien best aan de kiosk vragen of het weer gunstig is. De beklimming/afdaling van de richel is gewoon te gevaarlijk bij regenweer. Ook zou mist ervoor kunnen zorgen dat je de weg niet vindt.
  • Een goede wandeluitrusting: wandelsokken en -schoenen, sportieve kledij,… Wees ook op alles voorbereid: regen, wind, zon,…
  • Genoeg eten en drinken mee? Zorg voor voedzame snacks en eventueel druivensuiker. Neem ook voldoende water mee, langs de weg kom je niet veel stromen tegen om op te vullen.
  • Vertrekuur beslissen & boot boeken via https://www.gjende.no/en/time-tables/. Wij boekten een boot om 7u45.

7. Seizoen

Je kan de wandeling doen wanneer de boten terug varen: van half juni tot half oktober. In de winter ligt de bergkam vol sneeuw.

8. Kostenplaatje

Toegang tot nationale park Jotunheimen is volledig gratis. De enige kosten die je in rekening moet nemen zijn de parkeerkosten en de tickets voor de veerboot. Wij betaalden €25 voor de parking en €17 per persoon voor de veerboot en tot slot €4 voor Finnieboy. Dat komt op een totaalbedrag van €63 voor ons tweetjes (of drietjes 😉).

Ik wens jullie zoveel plezier op deze wandeling! Voor ons was dit echt genieten met de grote G. Met de nodige fysieke uitdaging en de meest spectaculaire views. Ook de sfeer onderweg was zo fijn! Wij deden deze hike zonder andere toeristen, wel met een heleboel Noren. Je voelt aan hen ook dat dit een iconische wandeling is en iedereen lijkt elkaar te steunen (zeker tijdens de beklimming). Het was echt een heel fijn gevoel!

Xxx, Soetcase

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *