Volledige gids: alles over Trolltunga

Trolltunga is één van de meest bekende wandelingen van Noorwegen dankzij de iconisch uitstekende rots. Elk jaar komen duizenden toeristen van over de hele wereld naar Noorwegen om een foto te maken op de wereldberoemde klif… én ik was er één van! Het is best uniek om horizontaal op zo’n 700 meter boven een meer te hangen. De wandeling was leuk en uitdagend, de views waren fantastisch én we konden de toeristen min of meer ontlopen. Ik voelde me piepklein in de grootse natuur… In deze blogpost vertel ik jullie alles wat jullie moeten weten om de tocht naar de Trolltunga (of trollentong) geslaagd te maken!

1. Ligging

Trolltunga vind je in de Noorse provincie Vestland, bij het dorpje Odda. Logischerwijs is Odda dan ook de uitvalsbasis waar alle wandelaars verzamelen: hier moet je dus zijn voor toeristische informatie, accommodatie, boodschappen, restaurants,… De trolltunga (1180m) bevindt zich in het Westen van het nationale park ‘Hardangervidda’, langs het Ringedalsvatnet-meer.

2. Bereikbaarheid & parkeren (het lijkt ingewikkeld, I’ll help you out)

Je hebt de keuze tussen 3 parkings (P1 Tyssedal, P2 Skjeggedal & P3 Mågelitopp) die je kan bereiken vanuit Odda. De eerste die je tegenkomt is de parking in Tyssedal. Ik zeg er alvast bij dat deze parking het minst van al wordt aangeraden en op sommige websites zelf niet beschreven wordt. Wie wil kan dus meteen verder gaan naar P2/P3 of naar ‘mijn advies’.

P1 Tyssedal

 • Beschikbaarheid: 220 plaatsen
 • Toegang: voor alle voertuigen (ook campervans/mobilhomes)
 • Kosten: €30 voor 1 dag en €50 voor 2 dagen
 • Hike: 19 km tot aan Trolltunga (38km in totaal) – 1040 hoogtemeters – 15 uur wandelen
 • Optioneel: vanaf hier kan je ook de shuttlebus/taxi nemen naar P2 of P3
 • Mijn mening: mijn minst favoriete optie aangezien er andere gratis parkings zijn in Odda. Enige voordeel is dat wanneer je vanaf hier wandelt, je geen tolweg moet betalen.

P2 Skjeggedal: de meest gebruikelijke optie aangezien de hiking trail hier start.

 • Beschikbaarheid: 180 plaatsen
 • Toegang: voor auto’s, shuttlebussen en taxi’s. Pas op: niet voor campervans/mobilhomes aangezien de tolweg te smal is (maximaal toegestane lengte is 5,2 meter)
 • Kosten: je betaalt voor de tolweg en de parking €50 voor 1 dag en €70 voor 2 dagen wanneer je met je eigen wagen gaat.
 • Hike: 28 km in totaal – 800 hoogtemeters – 8 tot 12 uur wandelen
 • Optioneel: transport naar P3 (€10 per persoon).
 • Mijn mening: dit is de go to parking als je met je eigen wagen naar boven wilt.  

P3 Mågelitopp: de ‘elite’ parking 😉 Kan enkel als je op voorhand boekt!

 • Beschikbaarheid: 30 plaatsen
 • Toegang: voor auto’s, shuttlebussen en taxi’s. Pas op: niet voor campervans/mobilhomes aangezien de tolweg te smal is (maximaal toegestane lengte is 5,2 meter)
 • Kosten: €80 per dag
 • Hike: 20 km in totaal – 320 hoogtemeters – 7 tot 10 uur wandelen
 • Optioneel: je kan er ook geraken als je op P2 staat
 • Mijn mening: ga voor de fysieke uitdaging en start op P2 😉  

Mijn advies voor campervans: neem de taxi vanaf Odda (+47 536 41 444). Voor een taxi betaal je een vaste prijs van €60 (inclusief tolweg) ongeacht of je nu alleen, met 2 of met 4 in de taxi zit. Ook de hond mag zonder probleem mee. Wij parkeerden onze bus aan camping Odda (rond de camping zijn er voldoende gratis plekjes) en werden aan de camping opgehaald door de taxi. Superhandig!

Mijn advies voor auto’s: ga zelf naar parking P2 in Skjeggedal.

3. Wandelroute

Een klein woordje uitleg over de wandelroute en onze ervaring. Wie van P2 Skjeggedal vertrekt moet eerst een 4-tal kilometer via een asfaltweg stappen. Het gaat om een steil stuk naar boven met haarspeldbochten: dit was echt zweten! Ongeveer een uurtje wandelen later, begin je aan het echte wandelpad in de vallei. De wandeling naar Trolltunga is trouwens heel goed aangegeven (volg de rode T) en is best motiverend aangezien er bordjes staan waarbij de kilometers aftellen. 😉 Na de steile klim kan je heel eventjes uitrusten: je wandelt een halfuurtje op een plat stuk over stromen en bruggetjes. Hierna verandert het wandelpad in een trap gemaakt van stenen, hier gaat het terug goed naar omhoog. Maar positief blijven, want dit is eigenlijk (in mijn opzicht) de laatste écht zware klim. Eens boven waan je je echt door de bergen langs tal van kleine meren, stromen, rotsen, enz… Hier wisselen stijgen en dalen continu af. Op een gegeven moment zie je het prachtige Ringedalsvatnet-meer: vanaf hier is het nog een dikke 1,5 à 2 uur wandelen. Wie onderweg de klif al probeert te spotten zal geen geluk hebben, je ziet hem echt pas de laatste minuut van de wandeling.

4. Overnachten op Trolltunga

Er zijn verschillende redenen waarom ik zou aanraden om te overnachten op de berg.

-Achtentwintig km wandelen in de bergen is echt heel pittig. De wandeling wordt dus echt een pak comfortabeler als je hem opsplitst in 2 dagen.

-Wie wilt er nu niet slapen onder de sterrenhemel in de bergen en wakker worden met een zicht op het meer… I mean!

-Het is gewoon dé manier om de toeristen te ontlopen. Ik hoorde horrorverhalen over 2 uur aanschuiven om op de rots te geraken… ‘s Avonds is hier geen sprake van. Wij konden genieten van de zonsondergang met een 20-tal andere enthousiastelingen.

Overnachten aan de Trolltunga is ook toegestaan: borden geven aan in welke zones je mag kamperen. Wij hebben onze tent opgezet op een 3-tal kilometer van de rots, zodanig dat we het laatste stuk konden wandelen zonder de zware rugzak. Wij stonden helemaal alleen op een topplekje met zicht op het meer, zalig! Ook kan je kamperen aan de rots zelf, al staan er daar wel meer tenten (wat ook gezellig is natuurlijk).

Het is eigenlijk vanzelfsprekend maar ik vermeld het toch graag: leave no traces!

 • Voorbereiding

De Noren hameren hier heel hard op… wees voorbereid wanneer je gaat wandelen in de bergen! Je zou er bijna schrik van krijgen, maar ze hebben ergens wel een punt. Wandelen in de bergen vraagt een goede voorbereiding. Stel jezelf de volgende vragen.

Heb jij…

-Een degelijke conditie?

-Geluk bij de weergoden? Ga niet wandelen in de bergen bij slecht weer.

-Een goede wandeluitrusting? Wandelsokken en -schoenen, sportieve kledij voor zowel zon, regen en wind

-Genoeg eten en drinken mee? Zorg voor energierijke en voedzame maaltijden en snacks. Neem zeker voldoende water mee, maar wees ook gerust je kan je fles zo nu en dan wel opvullen langs het wandelpad.

-Eventuele taxi’s/shuttlebussen/parkings geboekt?

-Nagedacht over jouw vertrekuur? Wie de tocht op 1 dag doet vertrekt best zo vroeg mogelijk in de ochtend. Wie karakter heeft en vroeg genoeg vertrekt kan op deze manier ook het best toeristen vermijden (je zou kunnen vertrekken bij de zonsopkomst). Wij deden de tocht op 2 dagen en startten met wandelen om 13 uur vanuit P2, dit vonden we ideaal.

 • Seizoen

Je kan de wandeling doen vanaf half juni tot en met half september. Voor en na deze periode ligt er simpelweg nog heel veel sneeuw. In maart, april, mei en oktober zou je de wandeling kunnen doen met de begeleiding van een gids.

 • Kostenplaatje

Toegang tot het natuurgebied is volledig gratis! De enige kost is de parking en de tolweg. Wij namen 2 keer een taxi en betaalden in totaal €30 per persoon. Verder moet je natuurlijk ook wat budget rekenen voor eten onderweg.

Voila! De trollentong heeft officieel geen geheimen meer voor jou. Ik hoop dat deze informatie kan helpen om met een gerust hart aan de wandeling te starten. Laat je vooral niet afschrikken door de kilometers en de toeristen. Het is echt de moeite waard 😉 Geniet ervan!

Xxx, Soetcase

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *