Must See Peru: Colca Canyon

Het bezoek aan de Colca Canyon was misschien wel de mooiste verrassing van mijn reis in Peru. Ik wist niet goed wat te verwachten want je leest er niet zo heel veel over wanneer je opzoekt over reizen in Peru. Als ik ‘canyon’ hoor dan denk ik meteen aan de Grand Canyon van de Verenigde Staten, niets kan dat overtreffen… toch? Ik kan niet vergelijken maar ik kan wel zeggen dat Colca Canyon een MUST (!) is op je rondreis in Peru. Alleen de cijfers zijn al impressionant: de Colca Canyon is ruim twee keer zo diep als de Grand Canyon. Met een diepte van 3400 meter is de Colca Canyon de tweede diepste canyon in de wereld, enkel de iets verder gelegen Cotahuasi Canyon is nog dieper (maar die is nauwelijks bereikbaar, dus die telt niet 😉). Ik herhaal: ik heb dus gewandeld in dé diepst bereikbare canyon van de wereld en wat was het daar prachtig! Ik werd er omvergeblazen door de eindeloze diepte, de woelige Colca rivier, de groene oase aan de rivier, de authentieke dorpjes en last but certainly not least: de condors die doorheen dit paradijs vliegen.

1. Ligging & bereikbaarheid

De Colca Canyon ligt in het zuiden van Peru, dicht bij Arequipa. Om in de canyon te geraken vertrek je dan ook vanuit Arequipa. Hier neem je de bus naar Cabanaconde: dit is het meest populaire vertrekpunt voor wandelroutes doorheen de canyon. De busrit Arequipa – Cabanaconde duurt 5 à 6 uur. Een busticket koop je in het busstation van Arequipa (Terminal Terrestre). Je hebt de keuze tussen drie busmaatschappijen: Reyna, Milagros en Andalucia. De vertrektijden van de bussen kan je ook raadplegen in de Terminal. Let op: veel bussen zijn er niet (1 of 2 per dag). De busrit kost ongeveer €5. Leuk weetje: de bussen nemen ook locals mee, het is dus doodnormaal dat er opeens Peruaanse boeren met een hele hoop kippen opstappen! Verder kan ik je nog aanraden om tijdens de busrit je ogen open te houden voor vicuña’s. Dit dier is het nationale symbool van Peru en lijkt op een sierlijke versie van een alpaca. Ze leven in een beschermd gebied (National Reserva Salindas and Aguada Blanca), dat je doorkruist op weg naar Cabanaconde.

PS: Je kan ook een tour boeken in Arequipa en dan wordt alles voor jou geregeld. Maar wie onze manier van reizen al een beetje kent weet dat wij liever alles zelf uitzoeken. 😉  

2. De trektocht

Er zijn heel wat opties voor meerdaagse trektochten. Aan het hostel Pachamama kan je een wandelkaart kopen en je route uitstippelen. Welke route je ook kiest, het doel van de wandeling zal steeds hetzelfde zijn. Je daalt eerst naar de Colca rivier en daar slaap je in één van de prachtige lodges. De dag nadien kan je door de canyon verder stappen naar een andere lodge, of je kan terug naar Cabanaconde stappen. Wij hadden niet zoveel tijd uitgerekend om te blijven in de Colca Canyon (bij nader inzien had ik daar liever wat langer gebleven) en kozen daarom voor deze planning:

  • Dag 1: bus van Arequipa naar Cabanaconde.
  • Dag 2: condors spotten bij Cruz del Condor + wandeling naar de Sangalle lodge aan de rivier Colca.
  • Dag 3: Via dezelfde route terug naar boven (Cabanaconde) + platte rust (ik was doodop) + busrit terug naar Arequipa. 

De wandeling is stevig en het is er warm. Wij namen rustig onze tijd bij Cruz del Condor (zie punt 3) waardoor we op het heetste moment van de dag begonnen aan de wandeling (typisch ons, maar geen aanrader). Reken 2,5 uur om te dalen en 3,5 uur om te stijgen. Je wandelt eigenlijk niet ver (2km) maar je doet ongelofelijk veel hoogtemeters (1187 meter) op deze korte afstand. Laat dus zeker je koffers staan in je hotel en neem enkel een dagrugzak mee. In de lodges kan je steeds genieten van lokaal eten, een zwembad, kampvuur, enz… (afhankelijk van welke lodge je kiest).

Moest ik opnieuw kunnen kiezen dan was ik misschien voor een andere route gegaan. De route naar Lluahar – Colca lodge lijkt mij veelbelovend. De afstand is veel langer maar je doet hetzelfde aantal hoogtemeters, hierdoor zie je veel meer van de canyon. Dus… wie zich waagt aan deze route breng mij zeker op de hoogte 😊.

3. Condors spotten in Cruz del Condor

Je kan niet weg uit Colca Canyon zonder een condor gezien te hebben. Cruz del Condor is een toeristische plek waar je heel dicht bij condors kan komen. Toeristisch? Ja, want dit is één van de beste plekken om deze reusachtige vogels te spotten. Wanneer deze dieren hun vleugels spreiden hebben ze een spanwijdte tot zo’n 3 meter. We zijn zo blij dat we deze machtige dieren van dichtbij hebben kunnen bewonderen. Vanuit Cabanaconde kan je een bus nemen naar Cruz del Condor. Dit is 20 minuten rijden en je kan een busticketje kopen op het plein.

4. Extra weetjes

  • Je hebt een toegangsticket nodig om te wandelen in Colca canyon (70 soles of ongeveer €16). Je kan deze niet op een bepaalde plek kopen… maar voor je gaat wandelen (of de condors wil spotten aan Cruz del Condor) zal een local je tegenhouden en om je ticket vragen. Wij hadden er geen en hebben het dan van de local gekocht.
  • Verblijf: wij kozen voor een cheap hotel, maar het hostel Pachamama lijkt bij uitstek de beste optie. 😊
  • In het dorpje Cabanaconde is de tijd echt blijven stil staan, je kan er niet veel anders doen dan heerlijk lokaal eten en goede Pisco sour drinken. 😊
  • Als je opzoekt over Colca Canyon kom je waarschijnlijk ook het dorpje ‘Chivay’ tegen. Wij zijn hier niet geweest, aangezien je vanaf hier geen zelfstandige trektocht kan maken.  
  • Wij hebben het risico genomen om niets op voorhand te boeken, maar ik kan je aanraden om dat bij de lodges wel te doen.
  • Zeker meenemen: zonnecrème, voldoende water, pet of hoed, zwemkledij & handdoek, cash en energierijke snacks.

Sfeerbeeldjes:

xoxo,

Soetcase

1 thought on “Must See Peru: Colca Canyon”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *