10 Must See plaatsen in Zwitserland

Zijn jullie klaar om de majestueuze schoonheid van Zwitserland te ontdekken? Deze 10 plaatsen wil je zeker niet missen!

 • 1. Rhine falls/Rheinfall

De Rheinfall is de grootste waterval van Europa en kan dus zeker niet ontbreken aan je reis in Zwitserland. De waterval is 150m breed en 23 meter hoog. De kracht waarmee het water valt is echt machtig om te zien en te ervaren. Langs beiden kanten van de waterval is er een uitkijkplatform. Praktisch: er is voldoende parking (tegen betaling – 5 CHF). Je betaalt 5 CHF/ persoon als inkom voor de waterval. Wie langs de overkant wil geraken met een bootje betaalt nog eens 3 CHF = aanrader! Loop zeker eens over de brug en geniet van de views aan de uitkijkplatformen. TIP: ga vroeg of laat op de dag, anders wordt je overspoeld door toeristen.

 • 2. Appenzell regio: Seealpsee & Ebenalp

Naast de Oostenrijkse grens kan je in Zwitserland de Appenzell regio vinden. Deze regio is een paradijs voor wandelaars. Er zijn oneindig veel wandelopties langs de verschillende meren en bergen. Je kan hier één of meerdere dagen vertoeven (je kan slapen op de parking of in één van de leuke berghutjes).  Aan de parking (2,5 CHF) kan je een gratis wandelkaart nemen om jezelf een weg te wanen in het wandelgebied.

Twee zaken die je kan bezoeken op 1 dag zijn Schäfler en Seealpsee. Ik raad je aan om de gondellift naar boven te nemen (28 CHF retour). Hierna stap je ongeveer 1 uur naar de berghut ‘Schäfler’. Hier heb je een prachtig zicht op de bergen. Van hieruit kan je via verschillende wandelpaden (lange / kortere wandelingen) dalen naar de Seealpsee.

 • 3. Triftsee (& Triftbrücke)

De Triftvallei is een prachtig stukje natuur in de Zwitserse Alpen. De eyecatcher van het gebied is de Triftbrücke (een hangbrug) met zicht op een gletsjer en een gletsjermeer (Triftsee).

Er zijn twee manieren om bij dit meer te geraken:

-Via een gondel (Triftbahn – Sustenstrasse, 3863 Gadmen). Je betaalt hiervoor 24 CHF per persoon. Als je Zwitserland bezoekt in het hoogseizoen raad ik je aan om de tickets op voorhand te boeken via de website: https://www.grimselwelt.ch/bahnen/triftbahn. Na de gondel staat er nog een nog een stijle klim naar boven op de planning van ongeveer 2 uur. De wandeling is prachtig en het zicht dat je boven te wachten staat is werkelijk adembenemend!

-Je kan ook te voet vertrekken van aan het gondelstation. Dan kan je wandelen tot het eindpunt van de gondel. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur. Hierna neem je dezelfde weg naar boven als in optie 1.

Reken genoeg tijd uit om dit meer te bezoeken. Wij hadden het geluk om het meer voor ons alleen te hebben. Wij hebben er dus uitgebreid gepicknickt en genoten van het prachtige zicht.

 • 4. Gelmersee

Het is niet de Gelmersee maar vooral de Gelmerbahn die bekend is in Zwitserland. Een wagonnetje neemt je mee via de steilste kabelbaan van Europa. Dit kost je 32 CHF. Ik ben vooral fan van het meer, maar toch moet ik toegeven dat de steile rit een leuke belevenis was met prachtige uitzichten! Eens boven kan je rond het meer wandelen. Dit duurt ongeveer 2 uur. Indien je wilt stoppen voor een picknick/foto’s reken je best op 3 /4 uur.

Net zoals de triftbahn boek je deze tickets best op voorhand via de website: https://www.grimselwelt.ch/bahnen/gelmerbahn.

 • 5. Lavertezzo (Valle Verzasca)

Lavertezzo is gemeente in het bergdal ‘Valle Verzasca’ en is vooral gekend omwille van zijn fotogenieke brug ‘Ponte dei Salti’. Ik ben vooral fan omwille van de helderblauwe rivier en de uniek uitgesleten rotsen. Op zonnige dagen zie je heel wat mensen vertoeven op de rotsen rond de brug. Sommigen wagen zich zelfs aan een sprong af de brug. Wie liever alleen zit kan wat verder wandelen langs de rivier, er zijn genoeg ‘hidden spots’ te vinden. Verder kan ik aanraden om het dichtbij zijnde Maggiadal en zijn watervallen te verkennen.

 • 6. Meiringen (Aareschluchtkloof en Reichenbachwaterval)

Wij verbleven in het dorpje ‘Innertkirchen’, nabij Meiringen. Een klein en gezellig dorpje waar je toch nog wat kan beleven. Wij kochten een duo ticket (16CHF/persoon) om zowel de Aareschluchtkloof als de Reichenbachwaterval (via de Reichenbachfall funicular) te ontdekken.

 • 7. Oeschinensee

Anders dan in de Triftsee en de Gelmersee kan/mag je in de Oeschinensee zwemmen, net daarom is het één van mijn favorieten. De makkelijke/goedkope bereikbaarheid is ook zeker en vast een pluspunt. Wij betaalden enkel parking (8 CHF) en wandelden naar boven. Wij namen route 2 (Kandersteg – Oeschinen 1uur). Het toch wel stevig klimmetje (400m) wordt beloond met een prachtig uitzicht op het blauwe meer en de impressionante bergen (>3000m). Eens bij het meer kan je nog verder omhoog klimmen om een bovenaanzicht te krijgen op het meer, hier zie je pas hoe blauw het echt is. Disclaimer: gezien de goede bereikbaarheid kan het er druk worden op zomerdagen.

 • 8. Lauterbrunnen

Dit dorpje wordt ook wel ‘de vallei van 72 watervallen’ genoemd. Het ligt tussenin gigantische rotswanden en bergtoppen. Ik raad je aan om de omgeving, en al zijn watervallen, te verkennen langs één van de wandelpaden. Wandel naar de Staubachfall en bezoek zeker de Trummelbach falls 11 CHF (niet mogelijk met een hond).

 • 9. Bern

Ik ben niet echt een stadsmens, maar in deze 10 must sees wou ik naast al mijn meren #sorrynotsorry toch een stad meegeven. Bern heeft met zijn oude binnenstad en de rivier Aare toch een plaatsje kunnen bemachtigen op deze lijst. Fun facts: de binnenstad is UNESCO werelderfgoed en Bern behoort tot de tien steden ter wereld met de hoogste levenskwaliteit.

Foto van Maya Nelubin
 • 10. Limmerensee

Last but not least: de Limmerensee! Iets wat ik zelf niet bezocht, maar helemaal verliefd op werd dankzij vrienden van me (shoutout aan Mèna en Baes). Ik heb het zelf dus nog niet gezien, en toch staat het op deze lijst… waarom? Omdat dit een adembenemende plek is, die tot nu toe nog redelijk verborgen is voor andere toeristen. De wandeling er naartoe is slopend, en eerder voor de ervaren wandelaar. Ik vind dit des te leuker: you have got to earn the views! Je begint met het nemen van de kabellift (Luftseilbahn tierfed chalchtrittli 15 CHF/persoon retour). Na de lift kan je twee routes nemen naar de Muttseehütte (de officiële eindbestemming van deze hike). Één route is duidelijk makkelijker dan de tweede: neem de route door de tunnel. Je wandelt drie kilometer door een tunnel en komt uit aan de Limmernsee. Van hieruit wandel je stijl naar boven (!! 750 m stijgen) richting de hut. Dit zou ongeveer 2,5 uur duren inclusief pauze/foto’s nemen. Wie gek genoeg is kan zijn rugzak met tent mee naar boven sleuren en op de berg kamperen met zicht op de Limmerensee.

Veel ontdekplezier! XXX Soetcase

2 thoughts on “10 Must See plaatsen in Zwitserland”

 1. Omg Soetkin uw blog is zo mooi !!!
  Ik wou bij deze toch een mooie comment na laten om te laten weten dat je dat heel mooi gedaan hebt!

  Btw zo mooie foto’s wauw, met wat bewerk je deze?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *